TERMENI SI ABREVIERI TRANSPORT MARITIM
Bill of Lading (B/L)– scrisoare de transport maritim.
Bonded Area (BA) – spatiu autorizat de autoritatea vamala pentru depozitarea bunurilor nevamuite.
Bunker Adjustment Factor (BAF) – taxa care se incaseaza pentru a compensa fluctuatia pretului carburantului.
Cargo – bunuri incarcate pe o nava.
Cargo Handling – actiunea de incarcare si descarcare a bunurilor pe/de pe nava.
Consignee (CNNE) – persoana mentionata pe B/L careia ii sunt destinate marfurile.
Container Terminal (CT) – zona special destinata depozitarii containerelor.
Currency Adjustment Factor (CAF) – taxa care se incaseaza pentru a compensa fluctuatia cursului valutar.
Dangerous Cargo – substante inflamabile care sunt pasibile de combustie spontana fie singure, fie daca sunt depozitate langa alte substante sau daca in contact cu aerul pot genera gaze explozive sau produce sufocare sau otravire.
Demurrage (DEM) – taxa perceputa de linia maritima pentru ocuparea containerelor peste perioada libera agreata.
Detention (DET) – taxa perceputa de armator pentru detinerea containerelor in custodie peste perioada libera agreata
Full container Load (FCL) – partida de marfa care ocupa un container intreg
Hague Rules – Regulile care guverneaza transporturile maritime si care definesc drepturile si responsabilitatile carausilor si ale proprietarilor marfurilor.
House Bill of Lading (HBL) – document emis de un consolidator ce cuprinde intructiuni adresate unui agent deconsolidator. este insotit intotdeauna de MBL ( master Bill of Lading emis de caraus)
Less than Container Load (LCL) – o partida de marfa care nu ocupa un container intreg si care se consolideaza cu alte partide.
Ocean Freight (O/F) – Cost transport maritim
Storage (STO) – taxa perceputa de administratia terminalului de containere pentru stationarea/ depozitarea containerului in terminal peste perioada libera agreata.
Twenty Foot Equivalent Unit (T.E.U.) – masura care defineste capacitatea de transport a unei nave de transport containerizat, ce face referire la dimensiunile unui container de 20′
Terminal Handling Charge (THC) – taxa perceputa pentru operatiunile de incarcare/ descarcare a containerelor pe/de pe nava.
Lift on/ Lift off (LO/LO) – operatiunile de manipulare a containerelor in stiva de containere
TERMENI SI ABREVIERI TRANSPORT AERIAN
AWB (Air Waybill) – document de transport aerian care evidentiaza contractul de transport existent intre expeditorul bunurilor si caraus.
Agent – O persoana sau organizatie care actioneaza in numele carausului
Booking – cerere de rezervare a spatiului pentru transport la bordul aeronavei.
Chargeable Weight – greutate volumetrica taxabila definita ca valoarea cea mai mare dintre greutatea bruta si greutatea volumetrica (Lxlxh in cm / 6000).
Commodity – continutul transportului
Consolidation – partide de marfa diferite, grupate si aflate sub acoperirea unui singur AWB (Master Air Waybill) si avand fiecare emis de catre agent cate un document de transport separat numit House Air Waybill.
Consolidator – Agentul care efectueaza o consolidare.
Customs Broker – comisionar vamal ce efectueaza formalitati vamale.
Customs Formalities – formalitati vamale.
Damage – deteriorare a bunurilor survenita in timpul transportului care afecteaza valoarea sau capacitatea de utilizare a acestora.
Damage Report – un formular care se completeaza atunci cand bunurile sunt deteriorate pe timpul transportului.
Dangerous Goods / Special Cargo – un transport care contine marfuri ce necesita conditii speciale de manipulare in conformitate cu natura acestor marfuri.
Dangerous Goods Regulations (DGR) – Reglementari ce cuprind o lista a tuturor bunurilor periculoase si care impun conditii detaliate in ceea ce priveste ambalarea si manipularea acestor bunuri.
Delivery Receipt – document semnat de destinatar ce constituie dovada ca bunurile i-au fost predate.
Destination – ultimul loc prevazut in contractul de transport.
Dimensions (DIMS) – lungimea, latimea si inaltimea coletelor masurate in centimetri si utilizate la determinarea tarifelor de transport si la definirea informatiilor generale.
Flight Number – identificarea zborului.
Freighter – Aeronava utilizata exclusiv pentru transportul de marfuri.General Cargo – orice transport de marfuri, altele decat marfurile periculoase (dangerous goods)
Gross Weight – Greutatea bruta a marfurilor, incluzand toate ambalajele.
Handling – manipularea marfurilor
House Air Waybill (HAWB) – document emis de un consolidator ce cuprinde instructiuni adresate unui agent deconsolidator. Este insotit intotdeauna de MAWB.
IATA – abreviere pentru International Air Transport Association, organizatie ce emite reguli si reglementari de urmat in transporturile aeriene.
Letter of Credit (L/C) – o scrisoare adresata de o banca unei alte banci prin care o a treia parte, de obicei un client, este in masura sa primeasca bani.
Live Animal Regulations (LAR) – publicatie IATA cuprinzand reglementari referitoare la transportul animalelor vii.
Manifest – lista oficiala a partidelor de marfa aflate la bordul unei aeronave.
Master Air Waybill (MAWB) – document de transport pentru transporturi consolidate, specificand ca expeditor agentul consolidator.
Origin – primul loc de plecare mentionat in contractul de transport.
Part Shipment – parte a unei partida de marfa ce se transporta in doua sau mai multe transporturi.
Rate – tariful incasat de un caraus pentru transportul unei unitati de greutate sau volum.
Rerouting – ruta deviata a transportului aerian, alta decat cea specificata in AWB.
Road Feeder Service (RFS) – camion ce opereaza pe ruta regulata sau in afara traseului unei aeronave.
Routing – ruta unui transport specificata in AWB.
Shipper – persoana sau companie ce apare in AWB ca parte ce contracteaza transportul.
Surcharges – taxe aditionale.
Tare weight – greutatea ULD ( a unui palet sau container).
UN number – numar format din patru cifre atribuit de Comitetul Natiunilor Unite ce identifica bunurile periculoase.
Unit Load Device (ULD) – Palet sau container.
Valuable cargo (VAL) – transport de valori.
Volume – volum masurat in metri cubi.
TERMENI SI ABREVIERI TRANSPORT RUTIER
ADR – acordul european referitor la transportul rutier international al marfurilor periculoase(ADR), incheiat la Geneva, in data de 30 septembrie 1957.
AETR – acordul europeam privind activitatea echipajelor vehiculelor care efectueaza transporturi rutiere internationale (AETR), incheiat la Geneva, in data de 1 iulie 1970.
ARR – Autoritatea Rutiera Romana cu activitati legate de operatorii de transport (licente de transport, scoli de soferi, norme in puncte de frontiera).
ARTRI – Asociatia Romana pentru transporturi rutiere internationale.Operator de transport rutier – orice intreprindere care detine certificat unic de inregistrare, avand ca obiect de activitate cod CAEN 4941 Transporturi rutiere de marfuri. Intreprinderea este detinatoare a unei licente de transport eliberata de Autoritatea Rutiera Romana (A.R.R.) si efectueaza transport rutier public cu vehicule rutiere detinute cu orice titlu.
Transport rutier agabaritic – transport rutier cu mase si/sau cu dimensiuni depasite
Transport rutier national – transport care se efectueaza intre doua localitati din Romania, fara a depasi teritoriul statului.
Transport rutier international – transport rutier care se desfasoara intre localitatea de plecare si localitatea de destinatie, situate pe teritoriul a doua state diferite.
Masa totala maxima autorizata – masa totala maxima a unui vehicul rutier, asa cum este declarata de constructorul acestuia.
Full truck Load – partida de marfa care ocupa un camion intreg
LTL – Less than truck load – partida de marfa care nu ocupa un camion intreg si se grupeza impreuna cu alte partide de marfa.
C.M.R.– Acord international privind contractele de transport (= CMR provine din limba franceza, Convention relative au contrat de transport international de marchandises par route). CMR-ul, denumit si scrisoare de trasura, reglementeaza transportul marfurilor de orice fel, cu autocamioane. Tarile care au aderat la conventia CMR si unde necesar completarea unui CMR sunt: Albania, Armenia, Austria, Azerbaijan, Belarus,Belgium, Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Cyprus, Czech Republic, Denmark, Estonia, Finland, France, Georgia, Germany, Greece, Hungary, Iran (Islamic Republic of),Ireland, Italy, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Latvia, Lebanon, Lithuania, Luxembourg, Malta,Mongolia, Montenegro, Morocco, Netherlands, Norway, Poland, Portugal, Moldova, Romania,Russian Federation, Serbia, Slovakia, Slovenia, Spain, Sweden, Switzerland, Tajikistan,The former Yugoslav Republic of Macedonia, Tunisia, Turkey, Turkmenistan, Ukraine, United Kingdom, Uzbekistan. In cazul in care o situatie nu este reglementata suficient prin CMR, este aplicabila in completare legislatia nationala.